Hoşgeldiniz, Giriş Yapın

SOSYAL SİGORTALAR

Geleceğimizi Anayasa Mahkemesi belirledi. Odalar-Borsalar, Banka ve sigortaların Vakıf-Sandık üyeleri hepimiz gün gelecek Sosyal Sigortalı olacağız. Zaman zaman yazılarımla Sosyal Sigortalar ve uygulamaları hakkında bilgi aktarımının faydalı olacağı kanaati ile gazetemizin bu sayısından başlamayı uygun gördüm.

Ülkemizde çeşitli Sosyal Güvenlik Kurumları yaşama geçirildi. Hepsinin ayrı yasaları ve uygulamaları vardı. Ancak; 2008 ve 2009 yıllarında çeşitli Sosyal Güvenlik yasaları yerini 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasasına bırakmıştır.

Sosyal Güvenlik Sistemi 1921’den 2011 yılına kadar 90 yıllık bir süreçten geçerek bu güne gelmiştir. 1921 yılında 151 sayılı kanunla Amele Birliği kurulmuştur. Bunu daha sonra gene kanunla kurulan Tekaüt Sandıkları izlemiştir.

İşçi Sigortalarının kurulması 1936 yılında 3008 sayılı İş Kanununun 100.maddesinde yer almıştır. Bu kanunla 1937 yılında “İşçi Sigortaları İdaresi” kurulması kararlaştırıldı. Ancak; 2.Dünya Savaşı gecikmeye neden oldu. 1945 yılında savaş sona erdikten sonra 4392 sayılı İşçi Sigortaları Kurumu Kanunu 1 Ocak 1946’da yürürlüğe girdi. 1946 yılında İş hayatında sigorta kanunu hükümlerini uygulamak ve Çalışma Bakanlığına bağlı olmak üzere İşçi Sigortaları Kurumu vücuda getirildi.

İşçi Sigortaları üç ayrı sigorta kanunu hükümlerini uygulamıştır. Daha sonra 1965 yılında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte bu kanunlar yürürlükten kalkmış (4772, 5502, 6900 sayılı kanunlar) ve işçi Sigortaları Kurumu da yerini Sosyal Sigortalar Kurumuna bırakmıştır.

5510 sayılı yasa yürürlükteki sosyal güvenlik yasalarını yürürlükten kaldırıp onların yerini almıştır. Ancak 5434 sayılı TC Emekli Sandığı yasasını büyük bölümü yürürlükte bırakılmıştır. Bu bölüm işlevini sürdürmektedir.

5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasasının 4.maddesinde yürürlükten kaldırılan yasaların kapsamına giren sigortalılar (a), (b) ve (c) olarak üç ayrı sigortalı grubuna ayrılmıştır.
(a) grubu: Sosyal Sigortalar Kurumu sigortalıları
(b)   “        Bağ-Kur sigortalıları
(c)   “        Kamu İdareleri sigortalıları olarak sınıflandırılmıştır. ( c )   grubunda yer alanlara 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Yasasının yürürlükten kaldırılmayan hükümleri uygulanmakta hatta bazı durumlarda yürürlükten kaldırılan hükümleri de uygulanabilmektedir.

Banka ve sigorta Şirketlerine ait Vakıf-Sandıkların tüm iştirakçileri (a) grubu sigorta koluna Nisan 2013 sonunda aktarılacaktır.. Sosyal Sigortaların aylık ve sağlık konularında bilgi vermeye yazılarımda devam edeceğim.

Hepimize hayırlı olsun diyebilmeyi çok isterdim. Ancak maalesef söyleyemiyorum. Sağlıklı günler dileğimle…
 

Hits: 224